Ayam Golek Seri Pahang
Bahan-Bahan:
1
ekor ayam (dibersihkan)
300
gm bawng merah (dikisar halus)
5
cm halia (dititik)
2
sudu besar rempah kari ayam 2 keping asam gelugur
2
biji kelapa parut (diperah 3 cawan santan)
Garam
dan gula secukup rasa
Cara memasak:
·
Satukan bawang merah, serai, serbuk kari, garam, gula, asam
gelugur dan santan di dalam kuali yang besar, kemudian didihkan
perlahan-perlahan di atas api yang kecil selama 20 minit.
·
Apabila kuah hampir pekat, masukkan ayam dan kacau dari
semasa ke semasa sehingga ayam separuh masak.
·
Angkat ayam kemudian panggang di atas bara api selama 10
minit. Semasa dipanggang, balik-balikkan ayam sambil disiram kuah yang
selebihnya.
·
Bila masak, bolehlah dihias mengikut citarasa tersendiri.
hidangkan bersama minuman,
No comments:
Post a Comment