DAGING DENDENG
Bahan-bahan
500
gm daging lembu
1
biji kelapa parut
2
biji telur ayam
5
sudu makan tepung kanji
3
sudu makan gula pasir
garam
secukup rasa
2
sm lengkuas dititik
Tumbuk
5
biji bawang merah
5
ulas bawang putih
1
sudu kecil jintan
2
sudu kecil ketumbar
4
biji cili merah
Cara-cara
·
Potong sebesar ibu jari dan ketuk daging sehingga lembut.
·
Gaul daging bersama rempah yang telah
dikisar. Perak selama 10 minit.
·
Tuangkan kelapa parut, kemudian kacau biar sebati bersama
daging dan rempah.
·
Kacau telur dan masukkan bersama tepung kanji dan kacau
lagi.
·
Goreng daging dalam minyak yang panas sampai warnanya
kelihatan kekuningan barulah diangkat.
No comments:
Post a Comment