Sunday, October 20, 2019

DAGING DENDENG


DAGING DENDENG


Bahan-bahan

500 gm daging lembu
1 biji kelapa parut
2 biji telur ayam
5 sudu makan tepung kanji
3 sudu makan gula pasir
garam secukup rasa
2 sm lengkuas dititik

Tumbuk

5 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1 sudu kecil jintan
2 sudu kecil ketumbar
4 biji cili merah

Cara-cara

·         Potong sebesar ibu jari dan ketuk daging sehingga lembut.
·         Gaul daging bersama rempah yang telah dikisar. Perak selama 10 minit.
·         Tuangkan kelapa parut, kemudian kacau biar sebati bersama daging dan rempah.
·         Kacau telur dan masukkan bersama tepung kanji dan kacau lagi.
·         Goreng daging dalam minyak yang panas sampai warnanya kelihatan kekuningan barulah diangkat.



No comments:

Post a Comment