BOTOK IKAN
Bahan-bahan
1
ekor ikan tenggiri yang sederhana
2
biji bawang besar
5
biji bawang kecil
5
ulas bawang putih
25
biji lada padi
sedikit
belacan
6
biji buah keras
kunyit,
halia dan cekur sebesar ibu jari
1
batang serai (dititik)
lengkuas
sebesar ibu jari (dititik)
1
sudu makan ketumbar
1/3
sudu makan jintan halus
santan
secukupnya dari 3/4 biji kelapa
garam
dan perasa secukupnya
Cara-cara
·
Siang dan bersihkan ikan. Dipotong sederhana.
·
Kisar semua bahan kecuali serai dan lengkuas.
·
Panaskan kuali. Setelah minyak panas, masukkan serai dan
lengkuas.
·
Tumis bahan yang dikisar sehingga garing.
·
Masukkan santan, garam dan perasa.
·
Setelah mendidih masukkan ikan.
No comments:
Post a Comment