Wednesday, October 30, 2019

BOTOK IKAN



BOTOK IKAN


Bahan-bahan

1 ekor ikan tenggiri yang sederhana
2 biji bawang besar
5 biji bawang kecil
5 ulas bawang putih
25 biji lada padi
sedikit belacan
6 biji buah keras
kunyit, halia dan cekur sebesar ibu jari
1 batang serai (dititik)
lengkuas sebesar ibu jari (dititik)
1 sudu makan ketumbar
1/3 sudu makan jintan halus
santan secukupnya dari 3/4 biji kelapa
garam dan perasa secukupnya

Cara-cara

·         Siang dan bersihkan ikan. Dipotong sederhana.
·         Kisar semua bahan kecuali serai dan lengkuas.
·         Panaskan kuali. Setelah minyak panas, masukkan serai dan lengkuas.
·         Tumis bahan yang dikisar sehingga garing.
·         Masukkan santan, garam dan perasa.
·         Setelah mendidih masukkan ikan.

No comments:

Post a Comment