Friday, June 19, 2020

Resepi Asam Pedas Ikan Jenahak PKPP





Bahan²



2 keping Ikan jenahak

3 ulas bawang putih*

7 biji bawang merah*

1 inci halia*

1 inci Lengkuas*

½ inci kunyit hidup*

3 batang serai (diketuk)

1 senduk cili kisar

1 sb gula pasir

1 sb asam jawa

3 sk garam

1 sk serbuk Lada hitam

1 liter air

1 terung panjang ungu

1 biji tomato

1 senduk minyak masak



Cara²



1. Tumbuk semua bahan yang bertanda*  sehingga lumat.



2. Panaskan minyak. Tumiskan bahan yang ditumbuk sehingga garing dan berbau wangi.



3. Masukkan cili kisar, kacau no sehingga cili masak dan masukkan sedikit air. Tunggu sehingga cili garing.



4. Masukkan air asam jawa dan juga lebihan air yang tinggal. Kacau sekali sekala dan tunggu hingga mendidih.



5. Masukkan garam dan gula, Serta terung bersama tomato.



6. Setelah terung layu masukkan ikan. Hati² ketika mengacau. Elakkan ikan jadi hancur. Masakkan ikan dalam 4-5 minit.



7. Masukkan Lada hitam. Kacau seketika.



8. Angkat dan boleh dihidangkan

No comments:

Post a Comment