Sunday, June 28, 2020

Resepi Ikan Cencaru sumbat belakang cicah kuah kicap





3 ekor ikan cencaru dibelah belakang

2 labu bawang besar*
3 ulas bawang putih*
3 tangkai cili besar merah*
15 biji cili api*
3 batang serai*
1 inci halia*
1 inci Lengkuas*

Bahan kuah kicap
10 sb kicap
3 biji limau
1 senduk minyak yang bergoreng

Cara-caranya
1. Potong semua bahan yang bertanda * dan kisar sehingga halus.

2. Gunakan air yang sedikit utk mengisar bahan.

3. Tapis bahan yang telah dikisar dan buang airnya.

4. Masukkan satu sudu kecil garam dan digaul sehingga sekata.

5. Masukkan bahan kisar ke bahagian belakang ikan.

6. Goreng sehingga masak.

7. Ambil satu senduk Nasi minyak yang telah digoreng bersama bahan- bahan yang garing, masukkan ke mangkuk. Masukkan kicap, perah limau Serta bahan di belakang ikan yang telah digoreng. Gaul hingga sebati.

8. Siap untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment